SÜLT CSIRKE UJJNYI BURGONYÁVAL, ZÖLDFŰSZEREKKEL ÉS CITROMMAL
SÜLT CSIRKE UJJNYI BURGONYÁVAL, ZÖLDFŰSZEREKKEL ÉS CITROMMAL
Hozzávalók:
- 3,5-4 kg egész csirke
- 1 só
- 1 kg krumpli
- 3 evőkanál olívaolaj
- frissen őrölt fekete bors
- 1 citrom, félbevágva
- 1 fej fokhagyma, vízszintesen félbevágva
- 1 lilahagyma, meghámozva és negyedelve
- 1 evőkanál válogatott, apróra vágott friss fűszernövények, például kakukkfű és rozmaring
- 1⁄4 csésze sótlan vaj, szobahőmérsékleten
Elkészítése:
- Sózzuk be a csirkét bőségesen sóval, csomaguljuk be lazán a csirkét sütőpapírba, és tegyük a hűtőbe 24-48 órára.
- Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. Sütés előtt hagyjuk, hogy a csirke kb. 30 percig szobahőmérsékletű legyen.
- Egy közepes tálban dobja össze a burgonyát 2 evőkanál olajjal és egy nagy csipet sóval és borssal. Rendezzük el a burgonyát egy rétegben egy nagy öntöttvas edény alján. Adja hozzá a citromféléket, a fokhagymaféléket és a lilahagyma-negyedeket. Locsoljuk meg a maradék 1 evőkanál olajjal.
- Egy kis tálban keverje a fűszernövényeket a vajba. Óvatosan válassza el a csirke bőrét a hústól, és dörzsölje be a vajas keveréket a bőr alá és tetejére, valamint a combokra és a mellre. Tegye a csirkét a zöldségekre a koktélba, és süsse 20 percig. Csökkentse a sütő hőmérsékletét 180°C-ra, és süsse tovább 30-40 percig, amíg a húshőmérő a comb és a mell közé szúrva 75°C-ot nem mutat. Vegye ki a csirkét a sütőből, tekerje be alufóliával, és hagyja pihenni 10 percig, mielőtt felszeleteli és tálalja.