SÜLT CSIRKE BURGONYÁVAL ÉS KELBIMBÓVAL
SÜLT CSIRKE BURGONYÁVAL ÉS KELBIMBÓVAL
Hozzávalók:
- 3,5-4 kg egész csirke
- 1 só
- 1 kg vörös burgonya félbe vágva
- 2 nagy sárgarépa, harmadokra vágva
- 3 evőkanál plusz 2 teáskanál olívaolaj
- frissen őrölt fekete bors
- 2 citrom, félbevágva
- 1 sárga hagyma, meghámozva és negyedelve
- 30 dkg kelbimbó, félbevágva
- 1⁄4 csésze sótlan vaj, szobahőmérsékleten
Elkészítése:
- Helyezzük a csirkét egy ráccsal ellátott sütőlapra. Szórjuk be bőségesen sóval a csirkét, lazán fedjük le a sütőpapírral, és tegyük a hűtőbe 24 órára.
- Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. A sütés előtt hagyjuk, hogy a csirke kb. 30 percig szoba hőmérsékleten legyen.
- Egy közepes méretű keverőtálban keverjük össze a burgonyát és a sárgarépát 2 evőkanál olajjal, vagy zsírral és egy nagy csipet sóval és borssal. A burgonyát és a sárgarépát tegyük át egy nagy öntöttvas edénybe, és adjuk hozzá a félbevágott citromot és a negyedelt hagymát. Locsoljuk meg 1 evőkanál olajjal.
- Tegyük a kelbimbót ugyanebbe a keverőtálba, a maradék 2 teáskanál olajjal és egy nagy csipet sóval és borssal együtt. Forgassuk össze és tegyük félre.
- Egy kis tálban keverjük össze a fűszernövényeket a megolvasztott vajjal. Hagyjuk a fűszerekkel összekevert vajat egy kicsit visszadermedni. Óvatosan válasszuk el a csirke bőrét a hústól, és dörzsöljük be a vajas keveréket a bőr alá és tetejére, valamint a combokra és a mellekre. Tegyük a csirkét a zöldségekre az öntöttvas cocotte-ba, és süssük 20-25 percig.
- Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 180°C-ra, adjuk hozzá a kelbimbót a koktélhoz, és süssük tovább 30-40 percig, amíg a húshőmérő a comb és a mell közé szúrva 75°C-ot nem mutat.
- Vegyük ki a csirkét a sütőből, takarjuk be alufóliával, és hagyjuk pihenni legalább 10 percig, mielőtt felszeleteljük és a sült zöldségekkel tálaljuk.