Termékek
Recept

Pácolt sertés steak antipastival

2024.11.21 14:15
Pácolt sertés steak antipastival

####*A pácolt paprikához:*

- 4 piros hegyes paprika
- 2 zöldpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál fehérborecet
- 10 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
- 1 kis szál rozmaring

####*A vörösboros mogyoróhagymához:*

- 400 g mogyoróhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
- 1 evőkanál barna cukor
- 50 ml balzsamecet
- 250 ml száraz vörösbor

####*A gallérszelethez:*

- Néhány szál kakukkfű
-1 gerezd fokhagyma
- 1 bio citrom
- 100 ml olívaolaj
- 4 darab sertéssteak (egyenként kb. 180 g súlyú)

1. A paprikákat hosszában félbevágjuk, megtisztítjuk és kimagozzuk. Süssük a sütő grill alatt a héjával együtt, amíg a héja meg nem feketedik és fel nem hólyagosodik. Nedves konyharuhával letakarjuk, eltávolítjuk a héját, nagyobb darabokra vágjuk, és hagyjuk kihűlni.Hámozzuk meg a fokhagymagerezdeket, és vágjuk vékony szeletekre, tegyük egy lapos tálba.
Keverjük össze az ecettel és az olajjal, sózzuk, borsozzuk. Öblítsük le és szárítsuk meg a rozmaringot, tépjük le a leveleket, és tegyük egy tálba a paprikadarabokkal együtt. Keverjük össze az összes hozzávalót, fedjük le, és pácoljuk kb. 8 órán át, időnként megforgatva.

2. Hámozza meg a mogyoróhagymát, szeletelje vékonyra és forró olajban süsse halványbarnára. Sóval és borssal fűszerezzük, megszórjuk cukorral és karamellizáljuk. Balzsamecettel meglocsoljuk, kissé beforraljuk, felöntjük a vörösborral. Hagyjuk forralni, amíg a mártás szirupos nem lesz. A mogyoróhagymát hagyjuk benne kb. 8 órán át.

3. A páchoz öblítse le és törölje szárazra a kakukkfüvet, tépje le a leveleket, és tegye egy lapos tűzálló tálba.
Hámozzuk meg a fokhagymát, vágjuk szeletekre, és adjuk hozzá. A citromot forró vízben mossuk meg, majd töröljük szárazra. Vágja fel az egyik felét szeletekre, a másik felét facsarjuk ki. Tegyünk 1 evőkanálnyi levet a citromszeletekkel és az olajjal együtt az edénybe. Öblítse le a hússzeleteket, törölje szárazra, és tegye az edénybe. Fedjük le, és pácoljuk kb. 2 órán át, időnként megforgatva.

4. Kissé lecsepegtetjük a steakeket, és a forró grillrácson mindkét oldalukon kb. 4 percig grillezzük. Rendezze el a pácolt paprikával és a vörösboros mogyoróhagymával. Aiolival tálaljuk.